Wie ben ik

Sanne van Aperen is fervent balkontuinier en een van de prijswinnaars van RMC’s Meest Milieuvriendelijke Balkon of Dakterras 2012.
Uit het juryrapport: “Onvoorstelbaar wat met zo’n kleine ruimte, en vooral ook zo’n klein budget is gedaan. Het is een mini-oase in een zeer stenig deel van de stad.” “Klein maar fijn, een heel goed voorbeeld om te laten zien wat op een klein balkon allemaal mogelijk is.”

Hoe het allemaal begon…
Een moestuin, kippen, een geit, dat wilde zij al haar hele leven. Maar,  waar dan, zo midden in de stad? Wachten dan maar, tot …. later?’ Op een huis met een tuin en voldoende ruimte? Mm, wat nou later, nu! En zodra Sanne een huis met een balkonnetje wist te bemachtigen, begon het moestuinieren.

Hoe? Door gewoon te doen, te beginnen! Wat startte met een aantal grote bakken bevestigd aan de reling, mondde uit in een weelderig moesbalkon. Pompoen, andijvie, worteltjes, snijbiet, tomaten, rode kool, blauwe besjes; het werd allemaal geteeld op haar balkon van 3 vierkante meter. Alle beschikbare ruimte werd gebruikt. 
Tuurlijk gingen er ook dingen fout. De plantjes aan de regenpijp bleken toch niet voldoende zon te krijgen en de broccoli schoot alsmaar door. Zo erg was dit overigens niet. Een doorgeschoten broccoli krijgt mooie bloemen waar vlinders en insecten graag opaf komen. Sanne heeft veel plezier in het tuinieren en eet graag gezond uit eigen tuin, maar haar drijfveren rijken verder. Ze doet hard haar best om ook in de stad – op een stenig balkon- een zo rijk mogelijk ecosysteem te creëren. Tuinieren gebeurt op natuurlijke wijze, met een permacultuurvisie.

Graag wil zij haar enthousiasme delen met anderen. En anderen laten zien, hoe je je, ook op een (klein) balkon, prima je eigen groenten kunt telen. Op natuurlijke wijze!

Wat kenmerkt Sanne?
NATUURlijk leven, liefde voor de aarde, duurzaamheid, gezond voedsel, zelfvoorzienend, genieten, ontdekken & denken in mogelijkheden.

Radio Rapportage: Vroege vogels, Vara, donderdag 18 augustus 2013

Vanaf minuut 2:54 ben ik te horen 😉